
 

 

 

 

 

 

January 16, 2018 

 

Mr. John Doe 

 

VIA EMAIL:  Xxxxxx@xxxxx.xxx 

 

 Re:  OSC File No. AD-18-XXXX 

 

Dear Mr. Doe: 

 

This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch 

Act.  The U.S. Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to 

issue opinions interpreting the Hatch Act.  You ask whether the Hatch Act would prohibit you 

from taking various actions in support of your wife’s candidacy for the U.S. Congress.  We 

understand that you are a career member of the Senior Executive Service (SES).   

 

The Hatch Act governs the political activity of federal civilian executive branch 

employees in order to protect the federal workforce from partisan political influence.  See 

generally 5 U.S.C. §§ 7321-7326.  The Hatch Act prohibits employees from:  using their official 

authority or influence for the purpose of affecting the result of an election; knowingly soliciting, 

accepting, or receiving political contributions from any person; being candidates for public office 

in partisan elections; and knowingly soliciting or discouraging the political activity of any 

individual with business before their employing office.  See 5 U.S.C. § 7323(a)(1)-(4).  The 

Hatch Act also prohibits employees from engaging in political activity while on duty, in a 

government building, while wearing an official uniform or insignia, or using an official 

vehicle.  See 5 U.S.C. § 7324.  Political activity is defined as activity directed toward the success 

or failure of a political party, candidate for a partisan political office, or partisan political group.  

See 5 C.F.R. § 734.101.   

 

In addition, some federal employees, such as career members of the SES, are “further 

restricted” and prohibited from actively participating in partisan political management and 

campaigning.  5 U.S.C. § 7323(b)(2); 5 C.F.R. § 734.401(a).  Such employees are prohibited 

from engaging in any political activity that is “in concert” with a political party, partisan group, 

or candidate for partisan political office.  See, e.g., Blaylock v. U.S. Merit Sys. Prot. Bd., 851 

F.2d 1348, 1354 (11th Cir. 1988) (concluding that “the statutory prohibition against taking an 

‘active part in political management or in political campaigns’ encompasses only active 

participation in, on behalf of, or in connection with, the organized efforts of political parties or 

partisan committees, clubs, and candidates”); 5 C.F.R. § 734.402.   
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Thus, for example, further restricted employees may not engage in campaign-related 

activities on behalf of a political party, partisan group, or candidate for partisan political office.   

These activities include working as a campaign volunteer, circulating a nominating petition, 

distributing campaign literature, organizing campaign events, forwarding/sending campaign 

emails, making speeches at campaign events, and asking others to volunteer for a campaign.  

With respect to social media, the Hatch Act prohibits further restricted employees from:  posting 

or linking to campaign or other partisan material of a political party, partisan group, or candidate 

for partisan political office; “sharing” these entities’ Facebook pages or their content; and 

“retweeting” posts from these entities’ Twitter accounts.   

 

 Your request seeks guidance on a variety of situations that could occur because of your 

wife’s campaign.  For the purposes of this opinion, you ask that we assume that you will conduct 

zero activities in the federal workplace.  Your questions are addressed below.  

 

1) Is your wife allowed to hold fundraising events at your home? 

 

Yes.  Your wife may hold fundraising events at your home, and you may attend the 

events.  While you may not actively participate in your wife’s campaign, including making a 

speech at the fundraiser in support of your wife’s candidacy; we have previously advised that 

further restricted employees may attend political events with their candidate-spouse, stand in the 

receiving line, and sit at the head table during a political dinner honoring the candidate-spouse.  

See 5 C.F.R. § 734.405 (Example 1).  In addition, the further restricted employee may appear in 

a family photograph which is printed in a campaign flier, but the further restricted employee may 

not distribute any flier created by the campaign.  See 5 C.F.R. § 734.405(2).  

 

2) Can you provide in-kind support during fundraising events held at your home? 

 

You first ask whether you can prepare food for fundraising events held at your home.  As 

a further restricted employee, you may not act in concert with a candidate for partisan political 

office.  See 5 C.F.R. § 734.402.  The Hatch Act also prohibits further restricted employees from 

organizing, selling tickets to, promoting, or actively participating in a fundraising activity of a 

candidate for partisan political office.  See 5 C.F.R. § 734.410(b).  Therefore, because you may 

not provide volunteer services to a candidate, you may not prepare food for, or otherwise help 

organize, any fundraising event. 

 

Next, you ask whether you can welcome guests during fundraising events held at your 

home.  The Hatch Act does not prohibit you from welcoming guests or standing in the receiving 

line during campaign events.  See 5 C.F.R. § 734.405 (Example 1).  However, as previously 

mentioned, you may not make a speech in support of your wife’s candidacy, including making a 

welcome speech at the event.   

 

You also ask whether your name can be on invitations to identify the location as “at the 

home of John and Jane Doe.”  The Hatch Act prohibits all covered employees from hosting a 

political fundraising event or allowing the employee’s name to appear on an invitation to a 

fundraising event as a sponsor or as a point of contact for the event.  See 5 C.F.R. § 734.303 
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(Examples 1 & 2).  Therefore, even if you were not further restricted, you may not allow your 

name to appear on a fundraiser invitation.   

 

3) What in-kind donation or support are you allowed to make to your wife’s campaign? 

 

You ask that this question be answered in the context of both monetary and time-related 

donations.  You specifically ask whether you can purchase food and drink for a fundraising event 

at your home.  The Hatch Act does not prohibit you from making monetary donations to your 

wife’s campaign.  Therefore, you may contribute financially to your wife’s campaign, even if the 

proceeds of your donation will ultimately be used to purchase food and drink for a fundraising 

event at your home. 

 

 You clarify that, with respect to a time donation, you do not intend to canvass or attend 

voter registration drives.  Rather, you wish to know whether you can assist, as a spouse, with 

events at your home.  As mentioned above, you may not help prepare food or take part in the 

organization of fundraising events.  Any similar activities that would be considered organizing 

before the event or actively participating during the event would likewise be prohibited.   

 

4) Are you allowed to introduce your wife at an event as your spouse, describe her 

educational and experience background, and mention that she is a candidate for 

Congress? 

 

No.  As mentioned above, the Hatch Act prohibits further restricted employees from 

engaging in political activity that is performed in concert with a candidate for partisan political 

office.  See 5 C.F.R. § 734.402.  We take the position that this restriction extends to speaking on 

behalf of a candidate for partisan political office, such as making an introduction at a campaign 

event.  See 5 C.F.R. § 734.402 (Example 2) (stating that an employee may not address a political 

rally on behalf of, or at the request of, an individual running as a candidate for partisan political 

office).  

 

5) Can you stand next to your wife on-stage at an event? 

 

Yes, but subject to limitations.  As previously explained in question 1 above, the Hatch 

Act does not prohibit you from attending political functions with your wife.   5 C.F.R. § 734.405.  

However, you may not engage in any activity while on stage with your wife that could be 

construed as acting in concert with her as a candidate.  See 5 C.F.R. § 734.402.  But merely 

standing with her on stage while she speaks, or while another person is speaking about her, is not 

considered active participation for the purposes of the Hatch Act.1 

 

                                                 
1 You mentioned during our November 21, 2017, telephone call that this question also encompasses the possibility 

of you and your children appearing on stage with your wife while at a campaign event.  Please note that the analysis 

would be the same if your children were also present at the campaign event. 
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6) Are you allowed to wear a t-shirt or button displaying your wife’s name and place a 

campaign bumper sticker on your car? 

 

Yes, but subject to limitations.  With respect to the campaign t-shirt and button, you may 

wear those items but not while on duty or in the workplace.  See 5 C.F.R. § 734.402(b).  You 

may also put a campaign-related bumper sticker on your car;2 however, you must cover any 

partisan political bumper stickers if you use your vehicle for official duties or if your vehicle is 

clearly identified as being on official business.  See 5 C.F.R. § 734.406 (Example 2).  

 

7) If someone in the federal workplace asks about your wife’s campaign, what is the 

appropriate response? 

 

In your advisory request you ask for guidance on what you can say while at work to 

people who ask about your wife’s campaign.  You also provide the following draft response for 

our review:  “Yes, my wife is running for Congress.  I am a member of the Senior Executive 

Service and am prohibited from publicly expressing support for a candidate.  I will not discuss 

my wife’s campaign at work.”  

 

There are two Hatch Act prohibitions generally relevant to your question.  First, you may 

not participate in any political activity while on duty, in uniform, in any room or building 

occupied in the discharge of official duties, or using a federal vehicle.  See 5 C.F.R. § 734.406.  

Second, you may not use your official authority or influence for the purpose of interfering with 

or affecting the result of an election.  See 5 C.F.R. § 734.407.  Thus, you may not use your 

official title or authority to take any action for the purpose of affecting the result of an election or 

influencing others, even those persons outside the workplace, to support your wife’s candidacy.  

The prohibition on the use of official authority places additional restrictions on any 

communications you may have with a subordinate, even when outside of work.  Specifically, you 

may not tell subordinates how to vote or invite them to political events.   

 

Given these two prohibitions, the Hatch Act restricts your ability to discuss your wife’s 

campaign while at work.  While your draft response above is appropriate—it is overbroad.  For 

example, even if you were not a member of the SES, you would be prohibited as a federal 

employee under 5 C.F.R. § 734.406 from engaging in political activity while on duty or at work, 

including expressing support for your wife’s candidacy.  As such, when asked about your wife’s 

candidacy while on duty or at work, we suggest you respond with the following:  “Because of the 

Hatch Act, I cannot discuss my wife’s campaign while on duty or at work.”3 

 

                                                 
2 For the purposes of this advisory opinion, we assume that you have a privately-owned vehicle.  Please note that 

you may not place a partisan political bumper sticker on a Government-owned or leased vehicle.  See 5 C.F.R. 

§ 734.406 (Example 4).  
3 See Special Counsel v. Acconcia, 107 M.S.P.R. 60 (2007) (finding that soliciting political contributions from a 

subordinate employee warrants removal); Special Counsel v. Ware, 114 M.S.P.R. 128 (2010) (concluding that 

respondent violated the Hatch Act by, among other things, sending partisan political emails while on duty and in the 

workplace); Special Counsel v. Bagdade, (CB-1216-09-0018-T-1), April 20, 2010 (Initial Decision) at 5 (finding 

that the respondent’s use of his agency’s email system to send partisan political emails to subordinate employees 

while on duty and at work is a serious offense). 
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The Hatch Act does not completely bar you from publicly expressing support for a 

candidate.  In fact, independent of your wife or her campaign, you may express support for her 

candidacy.  However, such activity is prohibited while on duty or in the workplace, including 

forwarding/sending emails or posting on social media.   

 

8) If someone from the community asks for information about your wife’s campaign, what is 

the appropriate response? 

 

Lastly, you ask for guidance on how to respond to community members4 who ask for 

information about your wife’s campaign while off duty and outside of the workplace.  You 

mention that you would like to be able to direct them to your wife’s campaign website but 

hesitate because her website lists fundraising information.  As an alternative you ask whether it 

would be appropriate to instruct people to search the Internet for “Doe for U.S.A.” to find your 

wife’s campaign website on their own. 

 

As previously mentioned, you may not distribute any campaign material with respect to 

your wife’s candidacy—including a direct link to her campaign website.5  However, when 

prompted you may tell people to search “Doe for U.S.A.” on the Internet to find additional 

information about your wife’s campaign and how to contact her.  This response, without more, 

does not violate the Hatch Act.  

 

In sum, there is no exception to the prohibition that further restricted employees may not 

actively participate in a partisan political campaign—even when a spouse or other family 

member is the candidate at issue.  The regulations concerning further restricted employees are 

found at 5 C.F.R. § 734.401-412.   

 

Please contact OSC Hatch Act Unit Attorney Kelley Nobriga at (202) 804-7086 if you 

have any questions. 

 

 

Sincerely, 

 

       
      Ana Galindo-Marrone 

      Chief, Hatch Act Unit 

      U.S. Office of Special Counsel 

 

                                                 
4 For the purposes of this response, “community members” are individuals who do not work for the federal 

government.  Please see our response in section 7 for guidance on speaking about your wife’s campaign to federal 

employees outside of work.  
5 This prohibition includes distributing campaign material by email and on social media. 


